Anyasági támogatás (2024)

Anyasági támogatásra jogosult a kismama, az örökbefogadó szülő valamint a gyám is. A várandósság alatt sok mindenre fel kell készülnie az újdonsült szülőknek, azonban tisztában kell lennünk azzal is, hogy milyen támogatásokra vagyunk jogosultak, mikor és mit tudunk igénybe venni, hiszen egy újszülött érkezése igenis megterheli a család költségvetését.

A családtámogatási ellátások közül az anyasági támogatás egyszeri kifizetést jelent, ami nem járulékköteles,  és SZJA-t sem kell fizetni utána.Anyasági támogatás igénylése

Az édesanyának igényelnie kell a szülést követő hat hónapon belül, fontos, hogy NEM jár alanyi jogon.
Az egyszeri anyasági támogatás iránti kérelemhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, ami tartalmazza a benyújtandó iratokat, illetve iratmásolatok körét. 

Anyasági támogatás

A formanyomtatványt benyújtható: 

  • személyesen, 
  • kormányablaknál, 
  • postai úton, amit a Magyar Államkincstárnak kell címezni, illetve
  • elektronikusan (ügyfélkapus regisztráció szükséges hozzá)

Anyasági támogatás összege 2022-ben:

A támogatás összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ami 2022-ben 64.125Ft-ot jelent. Ikerterhesség esetén 300%-ával, ami pedig 85.500Ft.Kik jogosultak az egyszeri anyasági támogatásra?

    a) az édesanya, aki a várandósság időtartama alatt minimum négy alkalommal jelent meg várandósgondozáson, koraszülés esetén legalább egyszer (az támogatás akkor is megilleti az édesanyát, ha a gyermeke halva született),
b) az örökbefogadó személy, ha a szülés után hat hónapon belül jogerősen engedélyezték az örökbefogadást
c) a gyám, ha a gyermek születését követően hat hónapon belül, jogerős határozat alapján gondozásába kerül
d) az édesapa, amennyiben az anya a támogatás igénybevétele előtt elhunyt
e) a gyermeket gondozó személy, amennyiben az anya elhunyt és az apa nem élt vele közös háztartásban.Nem jár anyasági támogatás, amennyiben:

a) a szülők nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbeadásához, a gyermek születése előtt
b) a gyermek kikerül a családból, gyermekvédelmi gondozásba kerül a gyámhatóság jogerős határozata alapján.

Amennyiben a szülők visszavonják a hozzájárulásról szóló nyilatkozatot az örökbefogadáshoz és kérelmüket benyújtották az anyasági támogatásra a szülést követő hat hónapon belül, akkor jogosultak lesznek az egyszeri támogatásra.

Ha a gyermekvédelmi gondozást megszünteti a gyámhatóság és a gyermeket az édesanyja neveli tovább, akkor az anya szintén jogosult lesz a támogatásra, ha benyújtotta kérelmét a gyermek születését követő hat hónapon belül.Anyasági támogatás igénylése ügyfélkapun keresztül


https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/
Bejelentkezés gombra kattintva az ügyfélkapun keresztül lehet belépni.
Űrlapok - “Kérelem anyasági támogatás megállapítására”
Új, üres űrlap kitöltése. Az igénylő és a született gyermek adatait kell megadni, majd rendelkezni kell róla, hogy postai úton szeretné e megkapni vagy folyószámlára. A pontos adatok megadása után, és a benyújtandó iratok csatolását követően a “Kérelem beadása” gombbal rögzítve lesz a kérelme.

A megállapított anyasági támogatást a megállapító döntés meghozatalát követő naptól számított nyolc napon belül kell folyósítani.


 

Információk