Családi adókedvezmény (2024)

 
Magyarországon élő családok többféle támogatásokat és kedvezményeket vehetnek igénybe, ilyen például a családi adókedvezmény is. Cikkünkből kiderül, hogy ki jogosult igénybe venni, hány éves korig jár, de azt is megtudhatjuk, hogyan tudjuk igényelni a családi adókedvezményt és milyen nyomtatványt kell kitölteni hozzá.

Az első fontos lépés, hogy mint minden más támogatást, a NAV családi adókedvezményt is igényelni kell, nem adják automatikusan, bizonyos feltételeknek meg kell felelni, ki kell tölteni formanyomtatványt, nyilatkozni kell. Mutatjuk, hogy mekkora a családi adókedvezmény összege egy, kettő, három vagy több gyermek esetén.
 

Ki érvényesítheti a családi adókedvezményt 2024-ben?

  • az a személy, aki jogosult a gyermeke után családi pótlékra, illetve a jogosulttal egy háztartásban élő házastárs aki nem jogosult családi pótlékra,
  • a kismama, a várandósság 91. napjától (szakorvosi igazolás kell hozzá), és az egy háztartásban élő házastársa,
  • az a személy (gyermek), aki saját jogán jogosult családi pótlékra, illetve
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az eltartott gyermek(ek), személy(ek) után jár. Nézzük meg, kik után igényelhető:
  • a gyermek, aki után családi pótlékot folyósítanak,
  • a magzat, a fogantatástól számított 91. napjától,
  • aki saját jogán jogosult családi pótlékra, és
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
     
Fontos megemlíteni, hogy a családi adókedvezmény nem egyenlő a családi pótlékkal. A magyar állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek neveléséhez járó költségekhez, ez a családi pótlék, havi fix összegben meghatározott támogatás.

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapját csökkenti. Minél több gyermek/eltartott van annál magasabb lesz a nettó jövedelmünk. Családi adókedvezmény kalkulátor

Nézzük meg, hogyan alakul az adókedvezmény 1,2,3 vagy több eltartott esetén havonta:

Eltartottak száma                    1                    2                      3 

Adóalap kedvezmény             66.670Ft        266.660Ft        660.000Ft

Max. kedvezmény összege   10.000Ft         40.000Ft          99.000Ft

Maximalizálva van a 3 és több eltartottnál a maximálisan igénybe vehető családi adókedvezmény havonta, ami 33.000Ft/hó/eltartott.

Eltartottak száma                    4                    5

Adóalap kedvezmény             880.000Ft      1.100.000Ft

Max. kedvezmény összege    132.000Ft      165.000Ft

Fontos!
Egyes családok akár elérhetik a teljes jövedelemadó és járulék-mentességet, azonban ha nincs elegendő adóalapunk, hiába járna az eltartottak után több pénz, az állam a fentmaradó összeget nem fogja kifizetni.
Nézzük egy példát rá!
Van 4 eltartott a családban, akik után 132.000Ft-ot kellene kapnunk. Az adóalapunk azonban “csak” 600.000Ft. A 4 eltartott után nem fogja megkapni senki sem a 132.000Ft, ot hanem a 600.000Ft után járó összeget.
A megoldás a következő részben van.

A két szülő jogosult megosztani a családi adókedvezményt, annak érdekében, hogy az elengedett adó a lehető legjobban érvényesüljön. Előző példánkból kiindulva a két szülő igényelheti külön-külön a 2-2 gyermek után a családi adókedvezményt. Mind a két szülőnek intézkednie kell a saját munkahelyén, hogy hány eltartott után szeretné érvényesíteni a családi adókedvezményt.Meddig jár a családi adókedvezmény?

Legkorábban a várandósság 91. napjától érvényesíthető, így már a magzat után is igényelhetjük a kedvezményt. Ebben az esetben a szülés-, nőgyógyászati igazolás kell a várandósság igazolásáról.
Meddig jár? Amíg az eltartott nappali tagozaton köznevelési intézménybe jár. Az érettségi megszerzésével a családi adókedvezményre már nem lesz jogosult a szülő, az eltartott után. 

Családi adókedvezmény 2022-es nyomtatvány

Letölthető innen:
https://nav.gov.hu/ado/adoeloleg_nyilatkozat_2022
“Családi kedvezmény nyilatkozat”, letölthető és a kitöltési útmutatót is tartalmazza.Családi adókedvezmény egy összegben történő visszaigénylése

Lehetőségünk van egy összegben visszaigényelni a családi adókedvezményt májusban, az SZJA bevallással egyidőben, amennyiben nem vettük igénybe a havi kifizetést.
Maximum 5 évre visszamenőleg lehet megigényelni, alapul az akkori fizetést veszik.

 

Információk