Felújítási támogatás 2024 - minden amit tudni érdemes

Új otthonfelújítási támogatási program indul, a támogatás az 1990. december 31. előtt épült házak számára érhető el. Szigetelés, nyílászárócsere, melegvíz és gázfűtés rendszernek a korszerűsítésére lehet igénybe venni.

Magyarországon volt már nagyszabású otthonfelújítási program, azonban a 2024-es eltér ettől. 2024. júniusában indul és olyan házakra lehet igényelni, amik 1990. december 31.-e előtt épültek, nem csak gyerekeseknek! Lássuk a részleteket.Legfontosabb tudnivalók a felújítási támogatásról 2024-ben

 1. 1990. december 31. előtt épült családi házakra érvényes
 2. Egy millió forintos önerő szükséges
 3. Igénylő jövedemétől is függ, hogy mennyi lesz a vissza nem térítendő támogatás összege
 4. Kamatmentes hitel felvétele nélkül nem igényelhető
 5. 2,5 - 3,5 millió Ft a vissza nem térítendő támogatás összege
 6. Szigetelésre, nyílászárócserére, víz és gázfűtési rendszer korszerűsítésére 


Miért előnyös a felújítási támogatás?

 • Anyagi segítség a szükséges korszerűsítésekhez
 • Értéknövelés az ingatlanpiac szempontjából
 • Jobb életminőség a felújított otthonokban
   

A támogatási lehetőségek igénybevételéhez több feltételnek is meg kell felelni, amelyek között szerepelnek jövedelmi kritériumok, járás besorolása, a felújítás jellege, és az ingatlan korábbi állapota.Hogyan igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

A támogatás igénylése egy meghatározott folyamaton keresztül történik, amely az alábbi lépéseket foglalja magában:
 

 1. Támogatási kérelem benyújtása
 2. Szükséges dokumentumok összegyűjtése
 3. Jövedelemigazolások bemutatása
 4. A felújítás részleteinek kidolgozása
   

A folyamat sikeressége érdekében ajánlott előre tájékozódni a pénzintézményeknél a pontos követelményekről és szükséges dokumentumokról.Hol igényelhető a felújítási támogatás?

 1. MBH Bank
 2. OTP Bank
 3. Gránit Bank
Mire számíthatnak a támogatásokban részesülők?

Az eddigi otthonfelújítási programoktól eltérően, idén először fel kell venni akár 6 millió forint kamatmentes hitelt, és a sikeres pályázat esetén a támogatottak jelentős anyagi segítséget kapnak. A kamatmentes hitel tőketartozását lehet csökkenteni a megállapított 2,5 - 3,5 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatással, amely közvetlenül a felújítási költségekhez járul hozzá. +2 tipp 

Az otthonfelújítási támogatás nemcsak anyagi előnyöket, hanem hosszú távon komfortosabb, energiatakarékosabb lakókörnyezetet is eredményezhet. Ha 40%-os energetikai hatékonyságjavulást elér az igénylő, akkor további 5% vissza nem térítendő támogatásra lehet jogosult, ami szintén a kamatmentes hitel tőketartozását csökkenti.

Akik csak a felújítási, állami támogatást szeretnék megkapni, azoknak is fel kell venniük a kamatmentes hitelt, azonban lehetőségük van a fennmaradó hitel előtörlesztésére.

Információk