Útlevél igénylés ügyfélkapun keresztül 2024

Az útlevél igénylés ügyfélkapu révén egy egyszerű és gyors folyamat, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy elektronikus úton, kényelmesen intézzék útlevelük kiállítását vagy pótlását.Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan zajlik az útlevél igénylés folyamata, milyen dokumentumokra van szükség, és mire érdemes odafigyelni az igénylés során.

Az útlevél igénylésének lépései

Az útlevél igénylésének első lépése, hogy rendelkeznie kell érvényes ügyfélkapu hozzáféréssel. Az ügyfélkapu egy elektronikus platform, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy különböző állami szolgáltatásokhoz férjenek hozzá online.Szükséges dokumentumok

Az útlevél igényléséhez szükséges dokumentumok közé tartozik:

 • Személyazonosító okmány (személyi igazolvány vagy jogosítvány)
 • Lakcímkártya
 • Ha az előző útlevél pótlása történik, az érvényes, de elveszett vagy sérült útlevél adatai

Az igénylés menete 1. Belépés az ügyfélkapura Az igénylés megkezdéséhez jelentkezzen be az ügyfélkapu rendszerébe.
 2. Útlevél igénylés választása Válassza az útlevél igénylés vagy pótlás lehetőségét.
 3. Adatok megadása Töltse ki az igényléshez szükséges adatokat, és csatolja a szükséges dokumentumokat.
 4. Díj fizetése Az útlevél kiállítása díjköteles, amelyet online, közvetlenül az igénylés során lehet rendezni.
 5. Igénylés benyújtása Küldje el az igénylését elektronikusan.


Gyakori kérdések

 • Mennyi idő alatt készül el az útlevél? Az útlevél kiállításának ideje változó. Normál eljárás esetén általában 20 napon belül, de sürgős igény esetén gyorsított eljárás keretében rövidebb idő alatt is elkészülhet.

 • Mennyibe kerül az útlevél igénylése? Az útlevél díja az érvényességi időtől és a kért eljárás típusától függően változik. A pontos díjakért érdemes tájékozódni az aktuális díjtáblázatok alapján.

 • Mit tegyek, ha sürgősen szükségem van útlevélre? Sürgős esetben lehetőség van gyorsított eljárás igénybevételére, amely rövidebb idő alatt biztosítja az útlevél elkészítését.
   

Útlevél igénylés ügyfélkapun keresztül

Az útlevél igénylés ügyfélkapun keresztül nem csak időt takarít meg, hanem lehetővé teszi, hogy kényelmesen, otthonról intézze az útlevéllel kapcsolatos ügyeket. Fontos, hogy minden szükséges dokumentumot és információt pontosan adjon meg, és figyeljen az igénylés során esetlegesen felmerülő díjak fizetésére. Az ügyfélkapu használatával a folyamat gyors és zökkenőmentes lehet, így útlevelét akár már néhány héten belül kézhez kaphatja.

Információk